Bio Danish

“Som en nordisk Joni Mitchell”, Musikeren

Mette Kirkegaard er en dansk singer-songwriter i stilen Nordic Americana, i et folk og akustisk intimt lydbillede.

Som barn var Mette glad for at synge med på de mange højskolesange i musiktimerne, gik til kor- og guitarspil. Joan Baez, Dylan, Leonard Cohen, vores egen danske Trille og en smule Beatles strejfede morens pladespiller, og ellers var det primært irsk og engelsk folkemusik, som blev spillet i hjemmet. Senere i livet kom inspirationen fra Donovan, Neil Young, Van Morrisson, Lucinda Williams, Joni Mitchell til nyskabende irske folkband som Gráda.

Mette har sin egen nordiske tone.

Sangerinden tog musiksproglig studentereksamen fra Sankt Annæ Gymnasium, og det var her, hun lærte den grundlæggende kompositionslære. Snartefter optrådte Mette med eget materiale, bla. på festival med børnesange. Først efter kortere studier på Musikvidenskab i København, fik Mette Kirkegaards optræden med egne voksensange mere fart på, nemlig under et musikalsk studieophold i New York i år 2000.  Mette optrådte i Harlem Community radio og det legendariske CBGB´s 313 Gallery m.v. Hun udgav et par demo er, London Underground Cure og In Your Eyes, der banede vejen for optrædener.

Efter en del koncerter, bl.a på Skanderborgfestivalen 2004 i duo med jazzguitarist Tao Højgaard, indspillede hun sin første single ”In A Cafe”, i 2006, som blev playlistet i P4, samt pladen ”Heart Against Rock”, som udkom på eget forlag Trubadur, 2007, og siden Gateway Music. Musikken fik positiv anmeldelse bl.a. i Gaffa med en opfordring til at møde flere folk i branchen, som kunne udfordre og fremme hendes talent.

Trods famlen i udtrykket, var der noget specielt over sangskriveren:

“Hun besidder elementer af det instinkt, der kan skabe hits. Og dét lover godt. Numre som In A Café, The Ferry og Calling From New Orleans rummer f.eks. alle elementer af det, der gør et hit. De er godt skrevet, let tilgængelige og alligevel fler-dimensionelle.”(Ivan Rod, Gaffa, 2007).

Herefter rejste Mette til London og Nottingham, hvor hun spillede en del på open mikes og gav koncerter på bla. The Bedford. I Nottingham Evening Post, en avis med 70.000 læsere, fik debutpladen 4 ud af fem stjerner, og anmelderen sammenlignede udtrykket med The Cohrs, men mindre mainstream. Pladen var produceret af irske Dave Hennessy.

“Everything about “Heart Against Rock”
is lovely, from Mette´s voice to the arrangements,
and consequently very hard to critisise”, skrev den engelske anmelder.

Hjemvendt til Danmark, fik Mette en oplevelse af rodløshed og skrev en plade med danske sange ”Trådløse Drømme”, med samme producer, den var akustisk og folk-poppet og tekstmæssigt upoleret. Den fik gode anmeldelser i de danske lokalradioer, Jylland og regionerne. ”10 fantastiske numre, der fører én på lidt af en drømmerejse …”(Chartbase). Jazzguitaristen Tao Højgaard medvirker på dette album. Mette ønskede en lyd af folk- tilsat jazz, som afspejlede livekoncerterne hun havde spillet i nogle år med Tao.

Men en længere USA-tur inspirerede Mettes tekstmæssige univers. Lyrikken fik smag af levet liv, og Mette vendte tilbage til det engelske sprog i sange om prinsesser på frihjul, smuk amerikansk natur og mænd i krise. Hun mødte via de kontakter, hun havde etableret i England, den anerkendte producer Brio Taliaferro i Berlin, som hjalp hende på vej videre  kunstnerisk. Sammen skrev de ”Dry Wood”, baseret på en skitse fra Mettes USA-tur om kærlighed, der brænder sammen til synet af de amerikanske skovbrande. Brio har arbejdet for mange kendte kunstnere, Moby, Blunt, Dico, samt remixet storhittet af Blunt ”Beautiful” m.fl. ´

De fire sange på ep´en ”Dry Wood” er resultatet af det frugtbare samarbejde med Brio Taliaferro og Mette Kirkegaard og er indtil videre udkommet digitalt på iTunes i Europa.

Efter den succesrige EP, skrev Mette sange i London med Ken Rose (Teitur).

Den nye ep med danske sange “det rette sted” kulminerede i optræden i Hausgaard-show på Tønder festival i 2012.

Herefter vendte Mette atter snuden mod USA, for i Austin i The House of Songs mødte hun nye cowrites og kolleger, som har udfordret hendes talent på albummet Simple Matters, fire hjerter i Politiken ved Kim Skotte, indspillet udgivet 2018 – efter Mette sideløbende tog en kandidat i Retorik og art management.

Mette har senest cowritet danske sange med Amerikanerne J Wagner (Foreign Pines) og Kostas Lazarides (Simple Matters).

Mette har senest optrådt i trio i Tivoli med Mads Jørgensen og Søren Pedersen.

Mette Kirkegaard har video klips, som kan ses på http://www.youtube.com/mettemusic.

Hendes hjemmeside hedder: www.mettekirkegaard.com og musikken kan høres på digitale tjenester

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.